Un cos de fum executat corect pleaca din placa de beton de pe parter si dispune de o usa de vizitare prin care se poate indeparta cenusa si mizeria rezultata din procesul arderii. Aceasta usa este importanta si in cazul verificarilor periodice executate de un cosar profesionist. Cenusa se strange sub nivelul usii de vizitare in golul numit si sac de cenusa. Este important faptul ca un cos de fum are o greutate semnificativa, intre 500 – 1500 kg, ceea ce apasa pe o zona relativ redusa de aproximativ 40 x 40 cm. De aceea inginerul structurist trebuie sa stie din timp de existenta acestui cos de fum pentru a pregati infrastructura necesara.

  • https://www.facebook.com/focarehoxter/Facebook
De multe ori ne-am confruntat cu problema ca cosul de fum pornea doar de la etaj, fiind amplasat pe placa de beton de sus. Ne-a fost lasata o gaura prin care sa ne racordam la acest cos. In asemenea cazuri apar probleme de stabilitate, racordarea nu se poate realiza etans, fumul intra sub podea sau in sistemul de instalatii electrice si remedierea acestor probleme costa foarte mult. Pe langa aceste probleme cenusa mizeria produsa in timpul arderii cade inapoi din cos in canalele sobei sau in semineu, de unde se indeparteaza mult mai greu.

Pentru ca instalatia de incalzire pe lemne (soba sau semineu) sa functioneze la parametrii optimi, avem nevoie de un cos de fum stabil, eficient, cu tiraj bun. Cosul de fum este cea mai importanta componenta a triunghiului priza de aer exterior – soba/semineu – cos de fum, pentru ca ea are datoria sa ne protejeze pe noi si familia noastra in caz de probleme. Totusi multi aleg materiale nepotrivite pentru cosul de fum si astfel isi pun in pericol vietile. In articolul urmator vom vedea  care sunt acele materiale, pe care le intalnim foarte frecvent montate in cosuri de fum, dar pe care nu recomandam sa le folositi. Cel putin, nu pentru cosuri de fum.

Shares
Share This